Schimmelnagel


Een schimmelnagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel genoemd.


De nagel wordt dan dikker, brokkelig en verkleurd in de tinten wit, geel of zelfs bruin.
De lengtegroei stagneert, de nagel laat los en gaat steeds meer pijn doen. Je ziet na verloop van tijd dat de overige nagels ook worden aangetast.


Schimmelnagels komen vaak voor. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Een schimmelnagel heeft niets te maken met gebrekkige hygiëne. Een schimmel voelt zich prettig in een vochtige en warme omgeving. Daarom worden schimmelinfecties vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches en zwembaden.
De kans op schimmel neemt toe bij het ouder worden en bij verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte of chemo behandeling). Ook risicogroepen, zoals diabetici, hebben vaker last van schimmelnagels.

Schimmels zijn besmettelijk. Je kunt jezelf herbesmetten maar ook anderen besmetten.


De huisarts of dermatoloog kan geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie van binnenuit aanpakt. Om er zeker van te zijn of het om een schimmelnagel gaat kan er een nagelbiopt worden genomen.


Een schimmelnagel geneest niet vanzelf. Dit vergt veel discipline en dient voornamelijk thuis te worden behandeld.


Heb jij last van schimmelnagels? Dan kunnen wij samen hiermee aan de slag gaan.
De aangetaste nagel zal zoveel mogelijk verwijderd moeten worden. Hiervoor zal ik regelmatig met een behandeling je aangetaste nagel dun moeten frezen. Hierdoor kan het anti schimmelmiddel beter inwerken.


Wel belangrijk om te weten! Behandeling van schimmelnagels heeft alleen kans van slagen als je zeer trouw en geduldig bent (Regelmatig naar de pedicure. Elke dag de juiste producten gebruiken. Neem maatregelen om herbesmetting te voorkomen)


  • Zorg dat u uw voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
  • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
  • Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
  • Gebruik niet te veel zeep als u zich wast en spoel de zeepresten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
  • Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).